מה זה רכב לא מגולם ומה ההבדל בינו לבין רכב צמוד?
רכב לא מגולם הוא חלופה נפוצה לרכב צמוד מלא שמקבלים בדרך כלל בעלי תפקידים בכירים בחברות. ההבדל המרכזי הוא שברכב צמוד, כל ההוצאות מכוסות על ידי המעסיק. לעומת זאת, ברכב לא מגולם חלק מהעלויות נופלות על העובד עצמו. אז מה בעצם ההבדלים העיקריים בין רכב מגולם ללא מגולם? הנה כמה נקודות מרכזיות להשוואה:
- הוצאות ושווי זקיפה: ראשית נציין ששווי זקיפה הוא שם כולל להטבה כלכלית שמקבל עובד מהמעסיק, אך היא לא מוכנסת כשווי כספי לשכר הברוטו לצורך חישוב המס בתלוש. ברכב מגולם כל ההוצאות על חשבון המעביד, שימוש פרטי ועסקי ושווי זקיפה גבוה יותר. ואילו ברכב לא מגולם המעביד משתתף בהוצאות הרכב עם העובד באופן חלוקה מוסכם מסוים ושווי זקיפה נמוך יותר.
- סידור שלא מתאים לכל אחד: רכב מגולם מתאים לבעלי שכר גבוה יותר ותפקידים בכירים, ואילו רכב לא מגולם מתאים יותר לחברות וכן לעובדים שמבצעים הרבה נסיעות עסקיות, אך המשכורת שלהם אינה מהגבוהות בשוק.
בסופו של דבר, כל חברה יכולה להחליט מה הכי מתאים לה ולעובדים שלה בהתאם לצרכים ולמדיניות התגמול. אך חשוב להכיר את ההבדלים כי מדובר בשיקול כלכלי משמעותי.
יתרונות וחסרונות של רכב לא מגולם
לאחר שהגדרנו והבנו מה זה רכב לא מגולם, אפשר לעבור על היתרונות והחסרונות שלו כדי שיהיה לכם קל יותר להחליט האם זה סידור שמתאים לכם.
היתרונות העיקריים של רכב לא מגולם
- חיסכון כלכלי עבור החברה – רכב לא מגולם יוצר חיסכון ניכר בעלויות עבור החברה, שלא משלמת את מלוא ההוצאות.
- חיסכון כלכלי לעובד שלא נוסע הרבה מחוץ לעבודה – בנוסף, גם העובדים יכולים ליהנות מעלויות מופחתות, במיוחד אם הם לא עושים שימוש נרחב ברכב לצרכים פרטיים.
- מיסוי – כאן טמון יתרון משמעותי נוסף עבור העובדים. בזכות הוצאות המעביד הנמוכות יותר על הרכב הלא מגולם, גם שווי הזקיפה שמתווסף לשכר יהיה נמוך יותר. משמעות הדבר היא תשלום מס מופחת על שווי השימוש ברכב. זהו חיסכון משמעותי שיכול להגיע לאלפי שקלים בשנה!
- גמישות – עובדים יכולים לקבל תוספת שכר במקום הטבה של רכב צמוד, ולבחור בעצמם איזה רכב לרכוש או לחכור באופן פרטי. זה יכול להתאים למי שמעדיף לנהוג ברכב אחר מזה שהיה מקבל מהחברה אילו ביקש רכב צמוד.
החסרונות של בחירה ברכב לא מגולם
- אחריות – על העובדים לקחת יותר אחריות בכל הנוגע לתשלומים, תחזוקה, ביטוחים וכו'. החברה משתתפת בהוצאות אך לא מכסה אותן במלואן.
- עול כלכלי למי שנוסע הרבה – אם עושים הרבה נסיעות פרטיות מעבר לצרכי העבודה, העלויות עבור העובד יכולות דווקא לעלות. צריך לחשב את היחס בין העבודה לשימוש פרטי כדי לקבל תמונה מדויקת.
- הטבה שנראית אחרת – חלק מהעובדים פשוט מעדיפים לקבל רכב צמוד על חשבון החברה, בלי להתעסק עם החלק הלא מגולם. זה עניין של נוחות ופרקטיקה.
למי מתאים רכב לא מגולם?
לאחר שהבנו יותר לעומק מה זה רכב לא מגולם, ננסה להגדיר את פרופיל העובד שעבורו רכב לא מגולם יהיה אפשרות אידיאלית.
מאפייני העובדים המתאימים לרכב לא מגולם
ראשית, מדובר בעובד שנוסע נסיעות רבות לצרכי עבודה, אך לא בהכרח בתפקיד בכיר שמצדיק רכב צמוד מלא. בנוסף, עובד שנוהג מעט בשעות הפנאי, ולכן חלקו בהוצאות הפרטיות נמוך. שנית, רכב לא מגולם מתאים לעובד שלא מעוניין "ללכת על בטוח" עם רכב של החברה, אלא מעדיף לקבל תוספת שכר ולבחור רכב לפי העדפותיו האישיות. זה נכון במיוחד עבור חברות שמציעות מספר מוגבל של דגמים כרכבים צמודים.
עובד שמעדיף לשלוט באופן עצמאי בניהול ההוצאות, התשלומים והתחזוקה של הרכב, ושחשוב לו לנהל את הביטוחים והתיקונים לפי ראות עיניו, ייטה להעדיף רכב פרטי בבעלותו ולא רכב צמוד, בין אם הוא מגולם או לא מגולם. לעומת זאת, עובד שמעדיף את הנוחות של רכב צמוד, שבו החברה נושאת בכל ההוצאות והעניינים הבירוקרטיים, עשוי להעדיף רכב צמוד.
שיקולים בבחירה בין רכב מגולם ללא מגולם
מעבר למאפיינים האישיים, יש לשקול גם את ההיבטים הארגוניים והעסקיים. מבחינת החברה עצמה, מתן אפשרות לרכב לא מגולם יכול להיות יעיל מאוד מבחינה תקציבית. זה מאפשר להציע הטבה אטרקטיבית לעובדים, תוך חיסכון בעלויות הכוללות. מצד שני, החברה תצטרך להתמודד עם מורכבות מסוימת של דיווחים, בקרה והתחשבנות מול העובדים. ככל שיש יותר עובדים עם רכבים לא מגולמים, כך העומס האדמיניסטרטיבי עולה. אז זה גם שיקול שצריך להביא בחשבון. עם זאת, את הקושי הזה אפשר לפתור בקלות באמצעות חברת משלוחים אמינה. חברת משלוחים יכולה לדאוג לשליחת המסמכים הרלוונטיים מבית העובד למשרד ולהיפך, אפילו מהיום להיום. חשוב לציין שמדובר במסמכים קריטיים בעלי תוקף משפטי ולכן יש להיעזר בחברה איכותית ביותר.
סיכום
אז מה זה רכב לא מגולם? זו חלופה מצוינת שמאפשרת לעובדים לבחור איזה רכב שהם רוצים ולהחזיק אותו בעצמם תוך השתתפות מסוימת של החברה או מתן הטבה כספית. בסופו של דבר, כל עסק וכל עובד צריכים לבחון את הנתונים האישיים שלהם, את הצרכים ואת ההעדפות, כדי להגיע להחלטה מושכלת. המפתח הוא לעשות תחשיבים מדויקים של העלויות והחיסכון הפוטנציאלי בכל מודל.
כאשר מדברים על רכב לא מגולם, למעשה מתכוונים לרכב שהחברה שבה אנו עובדים משתתפת בהוצאות הרכב שלנו, אך לא מכסה אותן במלואן. הרכב יכול להיות בבעלותנו הפרטית או בבעלות החברה, אך השימוש בו אינו בלעדי לצרכי העבודה בלבד. בצורה כזו, העובד מקבל השתתפות בהוצאות רכב כמו דלק, טיפולים ותיקונים, אך עדיין נדרש "לגלם" חלק מההוצאות בעצמו. אם זה נשמע לכם מסובך ואינכם מבינים עד הסוף מה זה רכב לא מגולם, המשיכו לקרוא ונעשה יותר סדר.